The Getty Villa - Museum


Info

The new architecture neither contrasts nor emulates the existing classical Museum structure, but offers a fresh image for the revitalized institution through a unified landscape setting for the variety of disparate existing structures, new components, expanded gardens and public spaces. What had originally been a set of unrelated buildings and pathways is now a coherent and harmonious environment and experience. Moreover, the new architecture transforms the challenging topography into an amenity, allowing visitors to wander through the lush site along the contours of the terrain, connecting the various site landmarks, and offering privileged views of the Museum, the estate and the Pacific Ocean beyond.

The 64-acre site of the Getty project demonstrates Machado Silvetti's ability to coordinate complex and multidisciplinary design problems. We have earned a proven record of effective leadership in orchestrating and building consensus among the variety of constituents and stakeholders. Our design team worked seamlessly with the Getty curators, collections managers, conservators to ensure appropriate and state-of-the-art facilities for a world-class institution. An extensive process of community involvement was also critical to the success of this project, due to its location between two established residential neighborhoods. Advanced teaching spaces, such as seminar rooms and a lecture hall, were developed for art education programs. The process also included fully integrated construction manager participation, as well as the implementation of sequential trade packages for construction.

Year: 1996-2008
Client:
The J. Paul Getty Trust
Location:
Los Angeles, CA

  • Print