To view the slide show presentation you need to install Macromedia Flash Player.

The Getty Villa

A Center for the Study and Conservation of Classical Art 1996-2006 

The Getty Villa Reimagined

As an educational center and museum dedicated to the study of the arts and cultures of ancient Greece, Rome, and Etruria, the Getty Villa serves a varied audience through exhibitions, conservation, scholarship, research, and public programs. Through an extensive international search, the Getty Trust commissioned Machado and Silvetti Associates for the master plan and design of the new expansion.

The project includes the remodeling of the existing J. Paul Getty Museum (a re-creation of the Villa dei Papiri, a first-century Roman country house) to create a new home for the Getty’s permanent collection of antiquities; the transformation of Mr. Getty’s ranch house into a research facility; and the construction of new buildings, public areas, and gardens. The various elements—including the new Entry Pavilion, the Barbara and Lawrence Fleischman Theater, Café, Museum Store, conservation labs, scholar’s library and educational facilities—are conceived as an integral part of the new gardens and outdoor spaces, with the original villa serving as the centerpiece. These new elements are either expressed as stratified retaining walls (such as the Auditorium, the Museum Store, and the conservation labs) or articulated as discrete architectural elements (as is the case with the Entry Pavilion and the Theater). The new architecture neither contrasts nor emulates the architecture of the museum building itself, but defines the character for the new Getty Villa site so that it stands on its own while seeking harmony with all the disparate existing structures, steep topography, the gardens, and public spaces. What had originally been a set of unrelated buildings and paths is now a coherent, harmonious environment. The new architecture transforms the inherent topographical difficulties into an amenity, allowing visitors to wander through the lush site, following the contours of the design and terrain, as if experiencing the drama of an archaeological dig.

Noted Quotes

The campus that Machado and Silvetti have created is a bracing collage of old and new, and the villa has been nearly magically transformed... [I]t takes more than hauling away some gilded frames to make a ponderous building into a gracious one. Instead of slavishly replicating Roman architecture (although various touches, such as new floors of bronze, mosaic, and marble, reveal a high level of scholarship), Machado and Silvetti have acknowledged the past without imitating it. They have boldly reorganized the villa, creating more logical routes through it and adding fifty-eight windows and three skylights, to bring natural light into the galleries. One of the best things in the villa now is a new main stair, of bronze, glass, and hand-carved Spanish stone; a meticulous modernist composition, it is broad, sumptuous, and serene, and a crisp counterpoint to the classical-looking environment around it. The effect is playful and knowing: in Italy, contemporary alterations to ancient Roman structures are often made in such a bluntly modern style, to make clear which elements are authentically old. Here, of course, the ?original? details date from 1974.

Paul Goldberger
The New Yorker.

If controversy is a harbinger of success - and in Los Angeles, it usually is - then the Getty Villa, one of this city's most treasured cultural icons, is set to be a smash hit as it re-emerges after an epic facelift... Resisting the temptation to stick to classical styles, the exterior walls of the renovated entrance to the site are built up of horizontal layers of concrete, bronze, teak and travertine.

Emily Carr
The Guardian.